Čo znamená MAŤ RÁD

MAŤ RÁD (mať RA=Boh slnka = mať Slnko = mať Svetlo)

Denne pracujeme s pojmami „mať rád“ „ľúbiť“ „milovať“ alebo aj nie.. ale ak áno… dokonca im zvykneme dávať stupienky podľa toho, čo je viac. Milujeme zvyčajne iba jedného človeka, ľúbime možno širšiu rodinu a mať rád… je také, že … pizzu a vanilkovú zmrzlinu..

Ale MAŤ RÁD môže byť aj

niečo tak čisté … čo je nezasiahnuté partnerským ľúbením
niečo tak hlboké… čo presiahne všetky zaľúbenia a vášne
niečo tak trvalé… čo prekoná aj vzťah, svadbu a následný rozvod

Telo obyčajne šialene miluje a túži, vášnivo ľúbi do zbláznenia a keď je zle, tak zrazu nenávidí každým kúskom seba…
… naproti tomu duša vie MAŤ RADA.. čisto, nezištne všeobjímajúco, bez posudzovania, bez zásluh, bez očakávaní, či sa jej dostane naspäť alebo nie, nemajetnícky k druhej osobe. Žiadne „milujem ťa tak, že nemôžem bez teba žiť“ alebo „ak by si ma miloval, tak by si bol so mnou viac, tak by si sa všetkého vzdal, tak by si mi to hovoril častejšie… „

Mať rád NIE je pre toho druhého, mať rád je výživa a pokoj našej duše. Mať rád je stav mieru, ktorý presahuje priestor a čas. Doslova. Je to stav, ktorý sa nemení podľa toho, či osoba v našom živote je alebo už nie je, alebo ako často vidíme druhú osobu, či sme si napísali dnes alebo pred 100 dňami, dokonca bez ohľadu na to, čo cíti druhá osoba. Ak to tak cítite, nebojte sa použiť tieto slová bez ohľadu na to, či im druhá osoba bude rozumieť. Je to váš pocit. Vaše „mať rád“.

MAŤ RÁD nie je závislé od opätovania ani od stimulu, ktorý sa nám dostáva alebo nedostáva. Nezávisle od toho, či je v srdci druhého hnev, ľahostajnosť alebo prázdno alebo je tam tiež „mať rád“. Mať rád nepotrebuje utvrdzovanie ani pravidelnú aktualizáciu. Mať rád proste vznikne ani nevieme ako a je tam a hotovo. Mať rád si vyberie zo šedého davu všetkých ostatných. Mať rád je, keď nám na človeku záleží, keď sa tešíme z jeho radostí, keď sme svetlom. Mať rád pretrváva a zostáva na svojom mieste aj keď si to nechceme priznať. Mať rád je to, keď cez vrstvy, ktoré vidia ostatní, uvidí naša duša dušu druhého človeka, keď si duša uloží druhú dušu do srdca. Mať rád je úplne nezávislé od tela, bolesti, ktorú sme utŕžili, nemá na ňu dosah krivda, výčitky ani pekné slová a veľké gestá. Mať rád je spojenie duše s dušou aj keď to telo nevie a hlava nepripúšťa. Preto mať rád je stav duše, nie tela a vďaka tejto dokonalosti pretrvá aj naprieč životmi. 

Je to nitka, ktorá spája dva body. Tichá, nenápadná, ale je tam. Stále rovnaká. 

 

 

Miriam Latečková