Jablko – nekorunovaný kráľ ovocia
Z pohľadu výživy – zásobáreň vody – obsahuje až 85% vody (záleží od odrody), veľké zastúpenie vitamínov – celého radu B vitamínov, tiež C, A, K. Minerálne a stopové prvky – horčík, draslík. Väčšina prvkov sa nachádza v šupke alebo tesne pod ňou, v jadierkach nájdeme dokonca jód. Vďaka pektínu (vláknina) a polyfenolom dokáže znižovať cholesterol, obsahuje veľa tráviacich enzýmov a tým pomáha pri trávení ťažších jedál (počas jesene k pečenej kačici kúsok čerstvého jabĺčka) . Bohatý zdroj vlákniny v jablku zase pomáha pri vyprázdňovaní.
Z pohľadu čínskej medicíny je jablko doslova liekom. V čínskej dietetike sledujeme niekoľko faktorov potraviny, ako jej napríklad aj jej chuť (každá z chutí ako sladká, slaná, kyslá atd sa viaže k niektorému z orgánov, ktoré vyslovene podporuje alebo oslabuje). Jablko má z pohľadu čínskej dietetiky sladkú a kyslú chuť, teda podporuje naše stredné ohnisko, kam patrí slezina a žalúdok, ale aj pečeň a tropizmus má tiež k hrubému črevu, ktoré dobre zvlhčuje. Aj preto rôzne formy spracovania jabĺčka (okrem sušenia) dokáže pomôcť pri suchšej stolici a zápche.
Ďalšie účinky konzumácie jablka podľa TČM:
– Podporuje tvorbu telesných tekutín
– Zvlhčuje hrubé črevo
– Utišuje smäd
– Čistí horúčosť v tele (tá sa prejavuje napr. ako zápaly v tele)
– Podporuje trávenie a chuť k jedlu, účinné pri pocite kameňa v žalúdku
– Napomáha tiež zvlhčeniu pľúc (pri dráždivom a suchom kašli)
– Pomáha pri opici (alkohol je z pohľadu TČM oheň, ktorý vysušuje, jablko naopak zvlhčuje a hydratuje)
– Tíši chronické črevné zápaly
– Upokojuje rannú aj tehotenskú nevoľnosť
– Harmonizuje náš stred