Rajčiny z pohľadu čínskej dietetiky.
Každej potravine z pohľadu TČM priraďujeme istý termický charakter. Buď nás jedlo osviežuje, ochladzuje, zahrieva alebo má neutrálnu povahu. Paradajky majú silnú schopnosť osviežiť a ochladiť vnútornú, či vonkajšiu horúčosť. Pomáha preto pri pálení záhy, zápale očných spojiviek, akné, bolesti hrdla a množstve iných patológií, ktoré vznikajú z horúčosti.
Paradajky osviežujú telo v horúcich letných dňoch. V čínskej dietetike funguje všetko na báze lokálnosti a sezónnosti, preto preferujeme z potravín tie, ktoré práve rastú tam, kde práve sme. Po paradajkovej sezóne, kedy nám už išli rajčiny hore krkom, je načase dojesť posledné plody a dať si s nimi počas zimy pokoj. Tie kupované aj tak ani nevoňajú ani nechutia ako skutočné rajčiny.
Posledné zelené plody ukladám do sklenených pohárov a nechávam ich dozrieť takto na slniečku. A ďalšie sa objavujú v mojom jedálničku znovu až v ich prirodzenej sezóne